Fenomena Durian melanda lagi. Seluruh Sarawak dibanjiri dengan Raja Buah. Tidak ketinggalan di pekan kecil Long Lama ini. Seronok juga melihat gelagat acara tawar menawar di antara empunya buah dan pembeli tika membeli buah. Walaupun tidak sebanyak sewaktu jalanraya masih belum siap dulu (4-5 tahun dulu), namun aura demam durian tetap membahang juga.
Raja buah datang lagi |
Di bawa ke Miri untuk di jual |
Dahulu, durian cuma di pasarkan untuk penduduk Long Lama kerana
tiada pemborong dari luar. Apabila jalanraya sudah siap, pemborong sanggup
memandu seawal jam 4 pagi dari Bandar Miri untuk memborong durian Long Lama. Kebanyakkan
pemborong mempunyai ‘kaki-kaki’( empunya
durian) yang tetap. Apabila perahu dari ulu sungai di antaranya Long
Laput, Uma Bawang, Sungai dua dan sejauh Long Miri, sampai ke jeti Pekan Long Lama, mereka cuma mengangkut
durian dari perahu terus ke bonet belakang kereta pacuan 4 roda. Tidak perlu berebut
dan bertawar harga lagi.
Long lama ini kebanyakkan durian adalah dari jenis durian
kampung yang mempunyai kesedapan rasanya masih terjaga. Di sebabkan keaslian ini,
membuatkan durian dari Long Lama cepat laku dan mudah untuk di jual di bandar
Miri. Di pasaran Sekarang ini, kebanyakkannya yang berjenis durian kahwin. Durian jenis kahwin ini, rasanya pula tidak semanis dan seenak durian kampung. Namun yang bagusnya durian jenis ini,
apabila ditanam dan cukup dengan baja, maka ianya tidak lama untuk mengeluarkan hasilnya. Cuma 7 hingga 8 tahun selepas
ditanam ia boleh mengeluarkan buah pertamanya dibanding dengan durian kampung
yang akan mengambil masa lebih kurang belasan tahun baru mengeluarkan buah
pertamanya. Disebabkan alasan itu, kualiti durian kampung amat dihargai dan diminati para pencinta durian ini.
Beberapa buah perahu dari ulu Sungai Baram ( Long Laput, Uma Bawang ) |
Untuk harga borong ini, ianya serendah RM3-Rm4 sebiji tanpa
membezakan kecik atau besar tetapi untuk durian tembaga dan suluk (di bawah ini) ianya mempunyai harga
yang tersendiri. Keistimewaannya pula terletak pada rasanya yang tersendiri.
Baunya, empuk testur isinya malah aroma kian terasa tika isinya bersentuh
dengan lidah. Terlalu mudah untuk membezakan buah istimewa ini berbanding
dengan durian kampung dengan cuma melihat corak durinya saja.
Durian suluk ( kiri ) & Durian Tembaga ( kanan) |
Aku suka makan buah ini, tapi aku tidak akan makan kalau
setakat sebiji. Sekurang-kurangnya aku makan 3 biji durian untuk sekali duduk.
Jadi, kalau hendak membeli, aku akan membeli seguni kerana anakku juga ‘kaki
durian’. Tahun ini, aku telah membeli beberapa jenis durian kerana aku ingin
mengambil bijinya untuk di jadikan benih dan akan ku tanam di tanah arwah bapa.
Aku nak jadikan tanah tersebut sebagai dusun buah. Biarkan tanah orang yang di
kiri kanan menanam kelapa sawit. Aku pula membuat Perancangan nak menanam buah
durian, dabai, rambutan, longan dan pelbagai jenis buah yang bermusim.
Durian kampung |
Hidup di pekan kecil sebegini, memudahkan kita mengenali
antara satu dengan yang lain. Begitu juga dengan empunya buah durian ini.
Walaupun tidak mengetahui nama, namun mereka akan melambai-lambai dari perahu
memujuk kita untuk membeli buah mereka dan yang seronoknya, apabila budak
bujang menjual durian, mereka akan ke rumah memujuk kita untuk membeli. Kerana terlalu banyak buah durian pada kali ini, harga seguni
durian boleh mencecah semurah RM30.00 saja. Katanya daripada di bawa balik ke kampung, ada
baiknya di jual murah cukup sekadar membeli minyak enjin sangkut dan beberapa
tin beer. Aku tersenyum bila mendengar jawapannya, hendak di tolak, terasa sayang
kerana buahnya sungguh bagus, akhirnya aku beli sebanyak 3 guni. Ada yang ku
kirim ke Marudi menggunakan boat express untuk di sedekahkan kepada sanak saudara di sana dan
sebahagiannya pula ku buat menjadi tempoyak. Serumah berbau durian, peti sejuk
pun tempias baunya, sarapan pagi, makan tengahari dan malam pasti ber-menu
durian hingga kentut pun terbau wangian durian. Itu yang istimewanya bila tiba musim Raja buah.
No comments:
Post a Comment