Pesta Penguman Asen ( Pesta Makanan Asal ) adalah julung-julung
kalinya diadakan di Daerah Telang Usan khususnya Pekan Long Lama ini dan daerah
pertama dalam Baram menganjur Pesta ini. Cetusan ilham dari Tuan D.O Baru Tai sendiri Pej.Daerah Telang Usan.
Ada 11 buah kampung dijemput sekitar pekan Long Lama untuk menyertai Pertandingan
pondok berhias tapi sayangnya, Cuma 6 sahaja yang sudi menyertai. Mungkin
Kampung yang lain, masih kekurangan idea untuk menyertai Pesta
ini terutamanya dalam Pertandingan Pondok tercantik dan Pertandingan Masakkan
berasaskan durian, maklum saja, ini yang pertama kali diadakan. Gambaran suasana belum dapat diramalkan lagi.
Sehari sebelum Pesta, membuat dan menghiasi Pondok sedang berlangsung |
Walaupun aku orang asal Sarawak, namun aku masih kurang
pengetahuan tentang cara dan corak kehidupan kaum yang lain. Di Pesta ini,
dengan setiap Pondoknya dihiasi segala kraftangan ukiran halus, disediakan juga
makanan tradisional. Sungguh, Aura
suasana kampung dengan pondok beratap rumbia dan kempulan asap dapat dirasa umpama bagai kembali di zaman
dahulu kala tika Raja Brooke masih berkuasa.
Pondok kaum Penan dari Long Leng di hadapannya pula diletak alatan Muzik yang dinamakan sebagai ATOI. Memerlukan 2 orang lelaki mengetuk di setiap hujung kayu tersebut dan wanita pula menari. Kalau diamati, bunyinya seakan Paluan Gendang untuk pergi berperang. Tariannya sungguh rancak.
Jabatan Pertanian ada menjual anak benih durian Musang King
yang namanya sangat mashyur di Semenanjung sana. Katanya cepat menghasilkan
buah dalam waktu 4 ke 5 tahun selepas ditanam. Seperti biasa apabila ada perayaan, Ferry pasti beroperasi
hingga larut malam. Lagipun pada malam tersebut ada dijemput Artis ber-Gred A dari Sarawak iaitu Saudara Ricky El.
Bayar RM10, makan sampai muntah |
Pertandingan Kostum bertema buah-buahan dan sayuran |
Brader dari Bulgaria |
Hiburan santai tapi tetap terbaik
Pondok Long Laput ada menyediakan air Jus buah Durian Isu
dicampur dengan isi buah rambutan, Pondok Long Ikang pula menyajikan kuih
Urum hasil dari beras pulut yang ditumbuk halus dan dijemur agar ianya tidak
berbau sewaktu dimakan setelah digorengkan.
Kuih Urum |
Pondok Long Leng dimeriahkan dengan
Tarian Tradisional kaum Penan dengan beberapa kepingan daging babi yang disalai
di hadapan Pondok tersebut. Pondok Uma Akeh/Long Puak dipenuhi dengan buang
Mbang manis. Pondok Long Atip tersusun rapi dengan kontena Tempoyak dan Pondok
Uma Bawang penuh dihiasi dengan kraftangan yang halus dan cantik.
Terpampang indah di pintu masuk Pondok Long Atip |
Bak kata Y.B Dennis Ngau sewaktu merasmikan Majlis Malam Mesra, beliau akan memastikan Pesta ini diadakan lagi pada tahun hadapan. Hari Perasmian
Pesta Penguman dalam ucapan Y.B Tan Sri Douglas Unggas Ambas juga telah memberi
peruntukkan sebanyak RM30K dan memohon jawatankuasa Pesta ini membuat sekali
lagi acara ini di tahun hadapan. Seperti yang aku katakan awal tadi, Pesta
yang julung kali diadakan ini mungkin tidak semeriah yang kita jangkakan namun
aku percaya, untuk kali ke-2 dan seterusnya nanti, selepas mengubah dan
menambah apa yang kurang dari penganjuran kali ini, pasti untuk Pesta
seterusnya akan memberi impak yang diharapkan.
No comments:
Post a Comment